Ting som påvirker kaffesmaken?

Denne arikkelen kunne vel så greit vært skrevet om all smak, som bare kaffe. For det er ikke til å feie under teppet at smak påvirkes av mye mer enn bare hva du trør i kjeften. Etter en diskusjon nylig om hvordan særlig frokostkaffen smaker, forstod jeg at det ikke er rakettforskning, men sunn fornuft.

Ett enkelt eksperiment

Alt du behøver er en sitron og vann. Først smaker du på vannet. Deretter tar du en sitronskive og legger den i munnen. Smak godt etter på sitronen og la den sure saften spre seg godt i munnen. Vent ti sekund, og deretter smak på vannet igjen. Denne gang vil du merke at vannet smaker søtere. Kontrasten til den sure sitronen, gjør at smaksløkene overkompenserer.

Lukt er mye av smaken

Vanligvis snakker vi så fint om aromaen av kaffen. Denne påvirker smaken merkbart, men hvem  er det vel egentlig som drikker kaffe k helt luktfrie omgivelser? For oss som bor nær havet, vet vi erfaringsvis at alt smaker annerledes når man først er på sjøen. Men tror du det er noe forskjell på fjellet eller i skogen ?

Lukter godt ?

Lukten av fersk brygget kaffe er ofte den mest merkbare lukten når man holder koppen helt opp mot nesen, men sitter du med koppen klistret i snuten? Om ikke, hva med å ta seg noen sekunder og notere mentalt hvordan omgivelsen lukter og det påvirker smaken.

Komplementering

Det finnes mange forskjellige smakeri kaffe, og alt etter brenneprofil, vil samme råbønner kunne resultere i vidt forskjellige ferdig brente kaffe. Men én enkel måte å fremheve og virkelig få kaffen til å passe perfekt, er å komplimentere med småknask eller for så vidt mat med en utfyllende smak. Har man for eksempel en syrlig og lys afrikansk kaffe, kan en mørk sjokolade eller et horn med roastbiff vær sinnsykt digg!

Har man igjen en rund og fyldig kaffe fra sør- eller mellom-amerika, kan en fin og søt kanelbolle eller donut utgjøre forskjellen på en god og en fantastisk kaffeopplevelse.

Brygging og kverning

Såklart vil bryggemetode påvirke den endelige smaken. For mange som er vant med kaffetrakter, er det særlig fraværet av noen bitre smaker som overrasker når man smaker et ordentlig håndbrygg. Og få ting kan gi en renere munnfølelse og silkeaktig smak på kaffen som en vakuumbrygger. Den samme kaffeen vil kunne smake vidt forskjellig, og ved å eksperimentere med bryggemetode og kaffedosering, kan man ha mye moro med én kaffe.

Ved å sørge for at kaffeen er kvernet etter bryggemetode, unngår man at kontakttid mellom vann og kaffe blir for kort/lang. Kverner du i tillegg like før brygging, vil den ferskeste smaken i kaffen bevares. Husk at kaffe er ferskvare, og etter at posen er åpnet, er det absolutt ingen grunn til å spare den over lang tid, da dette bare vil gå ut over smak.

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.