Hvordan steamer du melka ?

Barista som steamer melk med profesjonell maskin

Nylig fikk jeg spørsmål om hvordan man skal steame melk. Dette er et spørsmål jeg selv engang i tiden grublet veldig på, og som skapte meg mye hodebry. Om man for eksempel har lyst å prøve seg frem med såkalt “latte art”, er det jo et absolutt “must” å få kontroll på hvordan man skal steame melk slik at den skaper det gode mikroskummet man ønsker.

Spørsmålet kom ikke overraskende fra en person som har en maskin som ligger over snittet for hva den gjengse kaffedrikker tar seg råd til. Faktisk til min misunnelse! Har du ikke en dyr, fantastisk maskin? Sjekk videoen nederst i artikkelen!

Og selv om jeg ikke er noen mester barista, eller latte kunstner for den saks skyld, føler jeg en viss plikt til om ikke bare svare på spørsmålet, men gjerne også klarer å vekke litt inspirasjon hos andre for denne kunstformen.

Latte art eller melkekunst er en spesiell form for tilberedelse av melkebaserte kaffedrikker. Det utføres ved at baristaen heller steamet melk over en shot med espresso slik at et mønster oppstår i drikkens overflate. Alternativt kan det utføres ved at man “tegner” i skummet som legger seg øverst i kaffedrikken. Latte art regnes som en krevende kunstform, på grunn av de mange variablene som påvirker melkens og espressoens egenskaper. (Wikipedia)

Med ordentlig maskin

Jeg holdt opprinnelig på å lage en egen video om hvordan man gjør dette på en husholdnings espresso maskin, men til min store frustrasjon har ikke min tid, tålmodighet eller kompetanse vært tilstrekkelig. Men for de som har en ordentlig maskin i sitt eget hjem, kan denne videoen være verdt de få minuttene det tar å se den :

Med en kjele og en presskanne!

Så var det dette med disse maskinene som kostet mengder med penger da, og denne bloggen skal være ment for allmennheten. Altså den gjengse vanlige kaffedrikker, som ikke bruker flere tusen på en dyr maskin, men som likevel ønsker å leke med latte art. Jeg var selv i utgangspunktet skeptisk, men etter å ha prøvd meg frem en del ganger, må jeg bare innrømme at jeg nærmest foretrekker denne metoden fremfor å bruke dampen fra espressomaskinen, både fordi det er enklere å få et konsekvent resultat, men også fordi man unngår å “svi” melken (som du kanskje vet er damp varmt).

Jeg håper dette har både svart på spørsmålet om hvordan man steamer melk, men også ga litt inspirasjon til fremtidige latte kunstnere der ute ! Mitt beste til nå her :

Ikke verst ?

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.

Legg igjen en kommentar