Sammenheng mellom kaffekonsum og glede?

Personlig er det lite tvil, kaffe gir glede. Det finnes mange måter å vri og vende på saken, men idag har jeg bestemt meg for å stille spørsmålet, finnes det noen sammenheng mellom nasjonalt kaffe konsum og ranking på FNs årlige «world happiness report» (WHR).

Glede kan sikkert måles på mange måter, men her er topp 10 happy land

Som utgangspunkt sammenligner jeg tallene for de 3 landene som har konsum pr kapita. Som alle vet scorer Norge bra på begge disse !

Topp 3 kaffekonsum og plass på WHR

1. Finland ! Med sine ekstreme 12kg pr innbygger, kan man undre seg hva finnene blander kaffeen med. Sannheten er at det faktisk er kvinnene som drar opp statistikken i Finland. Og hvor havner landet da på gledesindeksen?

1. Plass på WHR

2. Norge. Selv om vi tror vi er best i alt blir vi grundig slått av finnene i kaffe konsum. Våre ynkelige 9.9 kilo kaffe holder ikke til gull. Men vi er jaggu best på kvalitet ! (Personlig mening) Så da gjør det ikke så mye om finnene drikker litt mer enn oss.

2. plass på WHR

Man blir tydeligvis ikke lykkelig uten mengder kaffe

3. Island. Ja de kalde landene går igjen når det gjelder å toppe kaffekonsumet, men det er ikke bare kulden som gjør at vi drikker så mye kaffe. Historisk sett har vår verdensdel hatt gode handelsforhold til sydligere strøk, takket være effektive handelsflåter. Island kan spore sin kaffehustorikk tilbake til når Arni Magnusson kjøpte den første posen i 1703.

4. plass på WHR

Om du fortsetter å se over tallene vil du se at alle 10 landene som konsumerer mest kaffe i verden ligger høyt oppe på WHR. Lavest av de 10 mest kaffedrikkende land er faktisk Luxemburg. Så kanskje de skulle drukket mer kaffe?

Europeisk fenomen?

Nytt av årets «gledesindeks» er koblingen mellom latin-amerikaneres kaffekonsum og deres score på gledeskalaen. Faktisk var disse tallene så lovende lesing, at man kan bli fristet til å oppmuntre til enda mer kaffedrikking. For til tross for hva folk gjerne har som inntrykk av latin-amerika, er det mest her i kalde nord at kaffe er blitt en selvsagt del av hverdagen.

En viktig sak å merke seg ved latin-amerikanernes stigning på gledeskalaen er at denne skjer på tvers av inntektsforskjeller i samfunnet. Les mer om det her.

 

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.