Prismo – AeroEspresso?

Er av mine store ankepunkter på hurtigbrygging og espresso er at man sjelden finner en god måte å lage en ålreit espesso uten en ordentlig espressomaskin. Det nærmeste man hittil har kommet kommersielt av håndutstyr er Aeropress og SteepShot liknende løsninger. Så, med Aeropress sin eksplosive popularitet og utbredelse, var det vel bare et spørsmål om tid før noen fant en dugende «hack»?

Den har vært på markedet en stund allerede, selges av bryggeutstyrs produsent Fellow, og har det klingende navnet Prismo. Hva det er? Et enkelt tilbehør man setter der den vanlige filterholderen på Aeropressen skulle vært. Det som gjør den unik, kommer jeg tilbake til.

For først er det greit å ta en kjapp oppsummering av erfaringene vi har hatt med Aeropress i aktivt bruk. Den er en veldig grei brygger når man først har tilgang på varmt vann, for som med de fleste andre slike løsninger er det ingen innebygget varmekilde. Selv om oppfinneren påstår at man ikke trenger varmere vann enn ca.80C vil jeg påstå at dette gir en noe daff smak på kaffen. Mange velger også å brygge «inverted» med Aeropress, dvs sette den opp ned når man brygger. Sjekk gjerne våre andre artikler om aeropress for å finne ut mer! 

Det som virkelig skiller Prismo fra den vanlige Aeropress filterholderen, er pakningen og filteret man finner inne i det nye «munnstykket». Designen på munnstykket er også ganske mye mer estetisk tiltrekkende enn den flate svarte plasten. 

Pakningen og filteret gjør at Aeropressen får en tett ende, noe som gjør det vesentlig greiere å brygge «vanlig», uten at vannet renner ut mensen rører om, eller setter «plungeren» på plass. Med den nye pakningen er det helt tett, og ifølge Fellows oppskrift skal man røre veldig godt, før man setter «plungeren»på.

For de med svake armer, vil det også være merkbart tyngre å presse enn tidligere. Dette skyldes munnstykket som har en «dyse» som gjør at det kreves en del trykk for å få kaffen ut. Til gjengjeld gir prismoen noe som nærmest likner på en crema på toppen av kaffen, og selv om dette ikke er en fullverdig espresso, gir den gode espressoliknende smaker, som passer fint i bl.a. latte og mocca.

Hvordan jeg kom over Prismo? European Coffee Trip ! Se episoden her :

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.