Norge på topp 10, ikke bare i mengde

Siden jeg likevel var så godt igang med å sammenligne oss mot Finland når det kommer til mengden kaffe vi drikker, ble det for meg rimelig naturlig å ta en nærmere titt på hva en kopp kaffe faktisk koster i de forskjellige landene. Og det jeg fant ut overrasket faktisk meg.

Flere av de 10 mest kaffedrikkende landene er også topp 10 gjennomsnittspris pr kopp

For selv om vi her i kalde nord helt klart topper lista, hva gjelder konsum, er vi jaggu på topp ti når det kommer til hva vi betaler for kaffeen. Og vi er ikke de eneste skandinavene der. For mens Danmark faktisk har den dyreste koppen kaffe i undersøkelsen, er Norge, Sverige og Finland også høyt på denne lista.

De 10 landene der du betaler mest for en kopp kaffe  (i USD):

1. Danmark $5.33
2. Island $5.16
3. Qatar $4.97
4. Norge $4.94
5. Sveits $4.81
6. Forente arabiske emirater $4.41
7. Hong Kong $4.35
8. Sverige $4.28
9-10. Kina og Finland $4.11

Bare for ordens skyld nevner jeg at USA kom på en tett 11.plass.

Høy etterspørsel, høy pris?

Det blir fristende å trekke slutningen at det er den høye etterspørselen son driver prisene opp her i kalde nord, men det er nok noe mer komplekst enn som så. Logistikkmessig er vi et stykke unna gode kaffeområder, så fraktkostnader må også faktoreres inn.

Undersøkelsen jeg har brukt som grunnlag spesifiserte heller ikke om det var traktekaffe, håndbrygg eller kokekaffe, men så på gjennomsnittsprisen på nasjonalt nivå. Man vil derfor kunne finne såvell dyrere som billigere alternativ.

Så hvor er kaffe billigst!?

Om det er gjennomsnittsprisen av en kaffekopp som skal avgjøre sommerens reisemål, burde Bulgaria stå høy på lista. Eventuelt kan det jo kanskje friste å ta en tur til Colombia og bli enda bedre kjent med kaffe plantasjer og dyrking der?

Av de europeiske landene med særegne espresso og kaffekulturer, er det Italia som kan by på den billigste koppen.

Topp 10 billige kaffe

1. Bulgaria $1.31
2. Egypt $1.37
3-4. Portugal og Colombia $1.42
5. Marokko $1.46
6. India $1.51
7. Ungarn $1.52
8-10. Italia, Kroatia og Slovenia $1.65

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.