Nespresso, nå roterer de kaffeen!

Centrifusion, smak på ordet. Har du ikke hørt det før, er det ikke rart. Dette er nemlig en nyutviklet bryggemetode, fra ingen andre enn kongen av kapselkaffe Nespresso. Til forskjell fra de tidligere kapselmaskiner deres vil ikke kaffeen nå brygges ved bruk av trykk alene, men den skal mer eller mindre sentrifugeres.

Først når man laster maskinen med en kapsel, leses en unik kode langs kanten av kapselen, som er unik for hver type, eller smak. Ved å lese av denne kan maskinen tilpasse bryggingen av hver type kaffe, og parametere som bryggetid, mengde vann, rotasjonshastighet, temperatur, koppstørrelse og ønsket «crema» bestemmes av denne strekkoden.

Litt romvesen teknologi på kjøkkenet?

Deretter varmes vannet opp og skytes inn i kapselen, som da roterer med mellom 3- og 7000 runder i minuttet, i løpet av bryggeprosessen, alt ut ifra hva strekkoden vi nevnte har bestemt.

Til slutt roterer kapselen rundt med maksimal hastighet for å hente ut det siste fra kaffen og tørke ut selve kapselen, akkurat som sentrifugeringsprogrammet på vaskemaskinen. Denne siste prosessen sikrer at du kan la de brukte kapslene ligge i oppbevaringsrommet i maskinen frem til det er fullt, uten at de begynner å lukte eller føre til søl.

Hastverk ikke lastverk

Fra du trykker på knappen til du har koppen med kaffe tar det under et minutt om maskinen er oppvarmet og prosessen er relativt støysvak. Selv om kapselen på innsiden roterer raskt skal det heller ikke være særlig vibrasjoner å merke, uten at jeg har noen personlig erfaring.

Til glede for oss ekstra kaffiglade nordmenn som lenge har frustrert oss over at kapselkaffeene ofte blir litt «små», har Nespresso denne gang tatt høyde for hele 440ml !! Til en pris av ca 2500 er dog dette kanskje ikke helt for hvermannsen, og liker man ikke kapselkaffe i utgangspunktet kan den knapt rettferdiggjøres.

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.