Krakow gikk for kaffeGRUT i vinter!

Det eksperimenteres
i polske parker

Her i Norge har vi mange forskjellige løsninger på alle utfordringene vinteren slenger vår vei. Vi har ostet og saltet, strødd og måket, stort sett tatt i bruk alle triksene i boka. Men nå er det kanskje Krakow som baner vei for den neste nyvinningen innen vintersikring. Ved to av parkene i byen har de i vinter satt i gang et forskningsprosjekt der de bruker kaffe som strømiddel.

Forskning, ikke fullskala (enda)

De to parkene  Planty Park og Park Lotników Polskich i Krakow er riktignok ikke helt først ute. Det hele begynte med et pilotprosjekt i byen Lviv. Her hadde prosjektet vært rimelig vellykket hva gjaldt å sørge for godt grep til tross for frossent underlag. Pilotprogrammet som har gått gjennom vinteren kom samtidig som Krakow opplevde noen av de verste stormene, i tidlig februar.

Avventende til resultater fra jordsmonnsundersøkelser og andre målinger, kan byene se frem til et positivt økonomisk aspekt ved forskningen. Kostnaden på sand og grus er vesentlig høyere enn kaffegrut. Samtidig kan det være at kaffegruten har bidratt med næring til parkene, noe som kan bidra til lavere vedlikeholdsutgifter her også.

Forskningen vil fortsette utover året, og forhåpentligvis kan vi komme tilbake med oppdateringer om hva resultatene blir.

Skandinavisk modell for innsamling av grut

Basert på en ikke-navngitt skandinavisk modell for innsamling av kaffegrut, har det offentlig klart å rekruttere 50 lokale kaféer og virksomheter til å donere sin kaffegrut. Dette er et frivillig prosjekt, og kaféene får ikke betalt for gruten. Det er blitt regnet ut at det offentlige dermed vil kunne spare inn kostnadene av 80 tonn sand årlig, noe som frigjør midler til andre områder.

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.