KaffeNM? Hvordan går det ann?

Som med det meste her i verden, elsker mennesker å konkurrere i alt som er kafferelatert. Søken etter den perfekte brenning, brygging, latte art eller for den saks skyld utfordringen i å bli verdens beste barista, trekker til seg utallige konkurrenter, ikke bare i Norge. Med KaffeNM gjennomført i helgen som var, har vi fått kåret et nytt “kaffelandslag” for 2018. Men selv om det er ett samlet landslag etter NM, er det ikke alle som skal til de samme konkurransene.

Fem “øvelser”

Brewers Cup
Her gjelder det å lage best mulig håndbrygget kaffe. Deltakerne skal gjennom to serveringer. En såkalt «Compulsory», hvor de får tildelt samme kaffe, og en «Open» med valgfri kaffe. «Compulsory» er en anonym servering slik at dommerne ikke kan identifisere deltaker, og her skal det ikke avholdes noen fremføring. Under «Open» skal det holdes en fremføring som kan inneholde en beskrivelse av art, opphav og en personlig begrunnelse for valg av kaffe og bryggemetode.

Klassisk Baristakunst
Deltakerne skal lage to espresso, to melkedrikker og to signaturdrikker. Fremføringen kan inneholde en beskrivelse av art, opprinnelse og en personlig begrunnelse for hvorfor man har valgt a servere denne spesifikke kaffen.

Latte Art
Konkurransen Latte Art går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Alle må stille med foto av drikkene i forkant som skal presenteres for dommerne.

Cup Tasting
Deltakerne stilles forann et bord med 8 x 3 kopper filterkaffe. De tre koppene blir stilt opp i triangler, hvor hver triangel består av to kopper som er like og en ulik. Deltakerne skal ved hjelp av smak og luktesans identifisere flest mulig ulike.

Kaffebrenning
Konkurransen går over tre dager og deltakerne skal brenne totalt fire ulike kaffer, én single orgin og tre ulike kaffer til en blend. Siste dag evaluerer dommerne resultatet.

Norgesmester i  klassisk baristakunst ble Tore Øverleir fra Sellanraa i Trondheim. Tore skal representere Norge i World Barista Championship i Amsterdam. Videre var det Nikita Michelle Sarino fra Kaffebrenneriet vant Latte Art-konkurransen og skal representere Norge i World Latte Art Championship i Brasil. Norgesmester i Coffee in Good Spirits vil bli kåret under Trøndelag Kaffefestival i juni. De resterende vinnerne kan velge å reise til VM i Dubai.

Norges lag til VM ?

Tom Kuyken fra Java Oslo tok hjem seieren i Brewers Cup. Tom Kuyken slo Odd-Steinar Tøllefsen som er fire ganger norgesmester og verdensmester fra 2015. Simo Kristidhi fra Solberg & Hansen gjentok prestasjonen fra NM i 2017 og vant konkurransen i kaffebrenning. Anton Söderman fra Kaffebrenneriet gikk til topps i den Cup Tasting-konkurransen.

Det er da disse vinnerne som kan velge å representere Norge i det kommende kaffe VM som avholdes i Dubai,  som vi allerede har skrevet om. Hvorvidt de velger å delta, skal ikke jeg synse noe som helst om.

 

En siste gren som ikke er avgjort, er “Coffee in Good Spirits”

Coffee in Good Spirits
Her blir bartender- og baristafaget forenet, hvor oppgaven er å kombinere kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte. Kaffe til drikkene kan produseres med valgfri bryggemetode.

Her er kaffelandslaget 2018

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.