Kaffefolk bryr seg!

Enten det gjelder miljø eller kaffebøndenes velvære, Norske kaffehandlere og kaffehus viser gang på gang at de har et større sosialt engasjement enn sin egen lommebok.

En av de store tingene for tiden er jo da miljøvennlige og resirkulerbar innpakning av kaffe. Flere brennerier har gått fra etiketter til print på poser, for å fjerne avfallsmengde. Zero Waste bølga har nemlig slått inn over kaffeverden med full kraft. Stadig flere leverandører av innpakning tilbyr forskjellige miljøvennlige måter å merke innpakning, og mange benytter seg allerede av stempler fremfor klistrelapper. Som du ser på bildet stempler Ild & Bønner alle sine poser.

Mer enn miljø!

Men når jeg nå vil skrive om hvordan norsk kaffe er med å gjøre verden til et bedre sted, blir det til at jeg vil fokusere på de sosiale prosjektene norske kaffehandlere har. Verden over har ikke bare kaffefarmere eller handlere, men også skoler og andre positive sosiale tiltak mye positivt å si.

Ta Mukasa Kaffebrenneri, i tillegg til at Mukasa Kaffebrenneri er genuint opptatt av at bøndene får rettferdig betalt, står de også bak den norske organisasjonen Adolph Mukasa Nursery & Primary School, som i sin tur drifter en skole med 500 elever!

Bergen Kaffebrenneri holder kurs i kaffebrenning for innsatte ved Bjørgvin Fengsel. Kaffeen de produserer heter «straffekaffe», og kompetansen de innsatte tilegner seg er med å rehablilitere dem som mennesker.

Samvittighet smaker godt!

Eller hva med Tim Wendelboe da? Hans direkte engasjement i kaffefarmere verden over har gitt gode resultater ikke bare i smaken på kaffe, men også når det kommer til arbeidernes forhold.

Elias had a late night meeting with the workers at Finca Tamana on Thursday. Having important discussions on how to improve the working conditions and pay for the pickers and workers. They were asking for 6000 pesos (usd 2) per arroba (12,5kg) coffee cherries, which means they will earn about 20 dollars per day for 10 hours of really really hard work. I think it is not enough but at least it is a start and better than the average 4000 pesos in the area. Elias also provides free food and housing during harvest and has been working hard to improve the working conditions on the farm. If coffee buyers around the world knew how much work was behind a cup of coffee and how hard it is to farm coffee and pick coffee maybe they would consider paying a bit more so that farmers AND pickers can earn a decent living. We are constantly working on improving the price we pay for our coffees and hope that more will follow.

A post shared by Tim Wendelboe (@timwendelboe) on

Så, jeg tror vi med trygghet kan si at kafffolke

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe».

Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.

Kommentarer