Kaffe, så mye mer enn en bønne

Kaffe er ikke bare kaffe

De aller fleste kjenner til de to mest dyrkede kaffeartene, Robusta PG det mer kjente Arabica. Men visste du at det finnes en tredje gren, som heter Liberica Bull? Som navnet kan antyde er dette kaffe som bl.a. dyrkes i Liberia.

Arabica

Det er likevel uten tvil Arabica kaffe det går mest av i verden. Ca 70% av kaffeøkonomien i verden dreier seg rundt nettopp denne typen kaffe. Arabica kaffe er kjent for å ha en god smaksprofil og de fleste spesialitetskaffeer består av Arabica i forskjellige varianter. Innen Arabica igjen finnes det flere varianter nemlig, der den eldste heter Typica.

Historisk sett, var det Typica som normalt ble dyrket i Latin Amerika og Asia. Bourbon som er en annen Arabica kaffe  kom først til sør-amerika og så østafrika gjennom den franske kolonien Bourbon (Isle dé Reunion).

Robusta

Den andre hovedparten av kaffe som dyrkes er robusta, som også kalles cafe canephora. Robusta har vesentlig høyere koffein innhold enn Arabica, og siden den letter kan industrielt produseres er det ofte denne kaffeen som benyttes til frysetørket kaffe.

Robusta produseres primært i Indonesia, Brasil, Vietnam og vest-Afrika. I enkelte deler av verden blir Robusta kaffe kalt Kongo-kaffe.

Her kan du se kaffe i en «periodisk» tabell :

Klikk for full størrelse

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.