Kaffe er ferskvare!

Den samme kaffeen kan smake vidt forskjellig etter kverningsgrad. Det gjelder å finne sin favoritt

Selv om det til tider kan være kjempetilbud på megapakker med kaffe, er det enkelte ting du kanskje burde tenke på før du handler stort. For når kaffeen først er brent, er den ferskvare, og for hver dag den eksponeres for luft mister den smak.

Tim Wendelboe skriver det så fint på sine poser at kaffe smaker best de tre første ukene etter brenning. Dette henger da sammen med at kaffebønnene sakte oksiderer og mister smak. Likeledes anbefaler vi også at man heller kjøper hele bønner enn ferdigkvernet, men dette kommer jeg tilbake til.

Innpakning

Mange av de større kaffehus pakker sin kaffe under vakuum, og attpåtil erstatter de luften med ren nitrogen. Ved å «flushe» kaffeen med nitrogen, sørger man for at minst mulig oksygen er i kontakt med kaffeen. Dette igjen gjør at kaffeen vil ha en lang holdbarhet så lenge posen er lukket. Men visste du at i det øyeblikk du åpner posen, begynner ALL kaffeen i posen å oksidere? Så når du først har åpnet posen, begynner nedtellingen til en tam og daff kaffe, noe som er beklagelig vanlig. Om dette skyldes supertilbud eller at folk ikke er klar over det, skal jeg holde meg for god til å synse om.

Mange spesialkaffe og mikrobrennerier benytter seg ikke av denne pakketeknikken, og holdbarheten på kaffeen er dertil forkortet. Alt opp mot en måned etter kaffeen er brent, vil kaffeen smake omtrent det brenneriet ønsker, men utover dette, vil kaffeen miste smak og intensitet.

Bønner kontra kvernet

Hele bønner holder bedre på aromaen

Fordelen med å oppbevare hele bønner fremfor ferdig kvernet kaffe, er at kaffeen da har mindre kontaktflate mot luften rundt seg, samt at kaffebønnen «lukker inn» aroma. Når kaffeen først er kvernet opp, vil den ha mange flere luftlommer og plass til oksygen, så om man da ikke har en nitrogentank i hjemmet, er  det lite man kan gjøre med forringelsen av kaffen.

Vår anbefaling må være å kjøpe hele bønner, og investere i en kvern. Det finnes mange typer kverner, fra små håndkverner til store industrielle dyre maskiner. Alt etter sitt behov, som det heter og generelt vil jeg si at man aldri bommer om man går for en kvern som har god nok kapasitet til det man brygger, men man trenger ikke en industriell kvern for en kanne kaffe dagen.

Likeledes er oppbevaring av kaffe viktig. Lufttette beholdere vil hjelpe til med å forhindre oksidering, og sørger man for at kaffeen ikke utsettes for lys, har man gjort det man kan for å bevare den. Noen anbefaler kanskje å oppbevare den i kjøleskapet, men dette har etter vår mening lite for seg. Et tips er å la kaffeen være i posen den kom i, åpne den ved behov og presse så mye luft ut av den som mulig når man lukker den. De fleste kaffeposer kommer med enveis ventil der luft kan gå ut, men ikke inn.

Brennedato har noe å si

Rykende fersk er ikke kaffeen best. Den trenger opp mot et døgn før den topper seg

Bodøbrenneriet Bønner i Byen hadde en finurlig vri på dette, ved å erstatte uttrykket brennedato med fødselsdato. For det er litt slik at kaffeen først fødes når bønnene brennes. Frem til dette har kaffeen vært en grønn, smaksløks bønne uten særlige særegenheter. Men etter brenning kan den være alt fra nøttelys fruktig til beisk og mørk espresso kaffe. Det kommer bare ann på brenningen.

Som de fleste som har fått sansen for fersk kaffe har jeg flere ganger latt meg overraske i dagligvare butikker enn på den ene spesialiserte kaffebutikken i min hjemby. Coffee of the World serien har brennedato skrevet på siden, og flere av seriene deres har jeg funnet mindre enn en måned etter brenning. At den i tillegg da er flushet med nitrogen gjør at kaffeen faktisk er ganske fersk.

Hadde det vært opp til meg, ville all kaffe vært tydelig merket med brennedato og hvorvidt den er flushet eller ei. Dette er faktorer som påvirker smaken på mer enn en måte, og da burde de som selger kaffeen informere om det. Kommer du over en kaffe uten brenne eller pakkedato er det grunn til bekymring, da man aldri helt vet hvor fersk kaffeen er.

 

Så, neste gang du ser et supert tilbud på en palle kaffe, tenk deg om hvor mye du kommer til å drikke de kommende tre-fire ukene, og nøy deg med det!

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.