Kaffe, en god kilde til jod!

En ny studie kommer med et positivt stikk til kaffedrikkere. Forskerne ved OsloMet kan nemlig slå fast at : «Resultatene fra denne studien viser at det fortsatt er gjennom meieriprodukter folk får i seg mest jod, deretter følger fisk og sjømat og kanskje overraskende: kaffe.» For i en periode der stadig færre får i seg tilfredsstillende jod gjennom fisk og sjømat, er det en lettelse å vite at kaffen hjelper godt på vei! 

Fisk frister mindre enn kaffe?

Forskjeller mellom ung og gammel

I tråd med at den yngre generasjon stadig spiser mindre sjømat og fisk, har man også slått fast at det i aldersgruppen 18-29 er meieriprodukter som er hoved jodkilde.

Kun 11 prosent av jodinntaket blant unge menn kommer fra fisk og sjømat, mens tilsvarende tall for unge kvinner er 13 prosent.

Studie, OsloMet

Og ikke bare er det alder som påvirker, men også kjønn spiller inn. Studien slår bl.a. fast: nesten én av fem menn med høy sannsynlighet hadde et inntak av jod som kan være utilstrekkelig, mens dette gjaldt hver tredje kvinne.

Øke jodinntaket

Det offentlige jobber stadig med nye tiltak for å fremme folkehelsen, og tiltak for å øke nordmenns bevissthet rundt jod vil øke i tiden fremover. Selv om det virker som ebblett løsning å gå for de røde saltposene med jod, er det også vært å merke seg hvor lite jod de faktisk inneholder.

Min anbefaling er enkel, drikk kaffe med litt melk i. For selv om så mange som 70% av befolkningen generelt foretrekker svart kaffe (Kaffeundersøkelsen 2018), kan også en liten dæsj melk gjøre utslag.

En kopp svart kaffe eller espresso inneholder cirka fem mikrogram jod. En enkel macchiato eller en kopp café au lait (kaffe med melk) inneholder dobbelt så mye, mens en enkel cortado eller caffe mocca gir 15 mikrogram. Med andre ord bare positive effekter !

Les mer : https://forskning.no/mat-og-helse-opplysningskontoret-for-meieriprodukter-partner/kaffe-bidrar-til-inntak-av-jod/1217359

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.