Hvorfor kapselkaffe smaker annerledes?

Du tror vel ikke at det er slik at leverandører av kapselmaskiner og kaffe til kapselmaskiner tror de kan bytte ut innholdet, og st det er derfor. Ofte er det fantstisk god kaffe som ligger til grunn. Men det er alltid et lite aber ved det å ha hastverk! Og her kommer litt udokumentert refleksjon over hva som kan være medvirkende.

Kverning og vanntvang

Denne tanken gjelder både kapselmaskiner og maskiner som hurtigbrygger enkle kopper. Ved å tvinge vannet kjappere gjennom kaffen vil man også påvirke hvor mye av virkestoffene i kaffen man får med seg i den endelige væsken. Dette kan minne mer om prosessen for å brygge espresso, og da er man over på en helt annen ekstrakt enn vanlig flytende gull.

Mange av maskinene har det jeg vil kalle mangelfull dosering, da de som regel doserer på mengde og ikke vekt. Og mengden er ikke nødvendigvis konsekvent. Eksempelvis vil en kaffemaskin som kverner bønnene før brygging beregne mengde kaffe på tiden den bruker til å kverne. Dette i sin tur fører til at samme maskin med samme bønner kan lage mange forskjellige varianter av samme kaffe, men ikke nødvendigvis den samme gjentatte ganger.

Temperatur og gjentatt brygging

Med mindre man faktisk kjører gjennom maskinene med kokvarmt vann før selve bryggingen, vil det også medføre at temperaturen på både vann og ferdig kaffe vil kunne synke vesentlig fortere enn man ønsker for at kaffen skal få utvikle smakene man ønsker.

Skal man i tillegg servere kaffe til flere enn en person, må man også i mange tilfeller belage seg på å vente en stund mellom hver kopp, for at maskinen skal ha tid til å varme opp reservoiret med kokvarmt vann. Litt trist om gjesten i tillegg når å drikke opp koppen før din egen er klar.

Håp om bedre tider

Med lanseringen av Nespresso sin Vertuo kaffebrygger for kapsler, ante jeg et visst håp st det endelig var kommet en teknikk som tilfredsstilte mine ønsker om en mer smaksrik kapselkaffe. Skuffelsen var derfor veldig stor når det etterhvert ble klart at en av bivirkningene av sentrifugeringen av kaffe ga vesentlig høyere nivåer koffein i kaffen.

Konklusjon

Selv om jeg personlig ikke har tro på kapsel maskiner, eller andre overdrevent tekniske innretninger for å fremstille kaffe, kan jeg se behovet det tilfredsstiller på markedet. Mitt ønske blir derfor ikke at folk kasserer maskinene sine, men setter seg inn i hvordan de kan justere kverningsgrad og brygging. Bare det å kjøre litt varmt vann gjennom maskinen vil være nok til å få varmet opp essensielle deler!

Husk, hastverk er lastverk, god kaffe er håndtverk!

 

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.