Hvorfor har kaffesporbarhet noe å si ? Og fuglevennlig kaffe?

Hva har det vel for deg som forbruker å si, nøyaktig hvor kaffeen kommer fra ? Har det mer å si enn bare smaken på kaffen, kanskje? For oss som bor her i Norge og er bortskjemt med flinke, etiske kaffehandlere er det kanskje ikke alltid vi tenker over hvem som tjener på kaffeen vi drikker ? Men hva om man indirekte er med å finansiere et ondsinnet diktatur ? Kaffe er en av verdens mest omsatte  vare, og hvorfor har da sporbarhet mye å si ?

De fleste har hørt om Idi Amin, voldelig ugandisk diktator i perioden 1971–1979. Amin ble kjent som en svært brutal leder og ble på 1970-tallet sammenlignet med historiske personer som Caligula, Hitler, Beria og Himmler. I flere av nabolandene ble han stemplet som «sadist, morder, fascist og undertrykker».

Men få vet hva kaffe hadde å si for hans tid ved makten. Likevel  For gjennom illegal handel av kaffe, kunne Idi Amin opprettholde sitt styresett lenger enn han ellers ville kunnet. Bare i perioden 1975 til 1976 kjøpte amerikanske selskap kaffe for nærmere 158 millioner $. Sårt tiltrengte midler til en brutal diktator. Les mer om det her..

Norsk import og kultur

Solberg & Hansens Vinterkaffe fra Rwanda kommer fra et kooperativ de har samarbeidet med i over 10 år!

Her i Norge har de store kaffehusene holdt seg for gode til å handle kaffe fra land der det er tydelig at fortjenesten går i lomma på et ondsinnet diktatur, og dette har preget kaffekulturen vår også når det gjelder småbrennerier. Sporbarhet og forståelse for bønders rettigheter, arbeid og slit har gitt oss en vilje til å handle rettferdig.

På Kaffe.no kan man til og med lese detaljert statistikk om hvor mye kaffe norske brennerier importerer fra forskjellige land. Flere brennerier ytrer spesifikt hvordan de opprettholder det de anser som sitt samfunnsansvar, og flere markedsfører klart at de betaler en premium for kaffeen for å få best mulig produkt. Kaffebrenneriet, Tim Wendelboe, Solberg & Hansen, ja lista er lang over kaffehus som har direkte handel med kooperativ og kaffefarmere, og som bidrar aktivt til at disse farmerne skal ha et bra levebrød og kunne levere kvalitet mot rettferdig betaling.

Selv om blendkaffeene på markedet ofte er blandinger fra forskjellige nasjoner, er det fortsatt her i landet særdeles lite “urettferdig” kaffe på markedet. Likevel vil det være enkelte leverandører som gjør “det lille ekstra” i forhold til å kunne opprettholde produksjon og utvikling. Gjennom aktive samarbeid med kaffe farmene kan de norske leverandørene være med å påvirke smak av den fremtidige kaffeen, og det er derfor viktig for de norske kaffehus å investere ikke bare i kaffe, men også sosiale tiltak i områdene kaffeen dyrkes. Glade bønder gir god kaffe!

Fuglevennlig kaffe?

certified coffeesEn kaffe med god samvittighet smaker alltid noe bedre, men det er ikke selvsagt. Min anbefaling er å bruke noen minutter ekstra til å lese seg opp på kaffeens opphav, og ikke bare ta for gitt at den er rettferdig fordi den er sertifisert på noen måte. Vil det for eksempel påvirke smaken at kaffen er sertifisert fuglevennlig? Eller er det bedre om den er FairTrade ?

Gjennom FairTrade sertifiseringer sikrer man at bøndene har et standardisert minimum av rettigheter. Likevel er det flere store kaffehus som velger å sertifisere og sikre kaffeens rettferdighet gjennom andre måter. Hvilken som gjør at handelen blir mest rettferdig, er gjerne en subjektiv sak, dog personlig mener jeg at fordelene med direkte handel, sporbarhet og mulighet til å påvirke fremtidig kvalitet er minst like viktig som et sertifikat.

I flere tilfeller har selve sertifiseringen av FairTrade kaffe vært med å gjøre forholde verre for kaffebønder. Dette har bl.a. sammenheng med volatiliteten i prisnivået på kaffe, og at handel av kaffe er stor økonomi. Det koster penger å sertifisere produktene sine, og bare det å sette en FairTrade logo på kaffeposen er ikke gratis for kaffeprodusenten.

Så da er det kanskje ikke så rart om noen velger å fremheve fuglevennlighet fremfor at kaffebøndene faktisk får rettferdig betalt ? En fordel med å være særs interessert i kaffe, er at man alltids tar seg tid til å lese om kaffeen man skal drikke. Og for min del har jeg fortsatt til gode å drikke en god kopp norsk kaffe, med dårlig samvittighet.

 

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.