Hvorfor finnene slår oss?

Etter de siste dagens avsløring at nordmenn ikke lenger er verdens lykkeligste folk, er det kanskje ikke bare jeg som har klødd meg i bakhodet over hvordan finnene kan slå oss. En ting er ski og denslags, men glede? Jeg tenkte å te en nærmere titt på finsk kaffekultur, og skypet den eneste finnen jeg kjenner. Ikke mye hjelp da han hadde flyttet til Island.

Man blir tydeligvis ikke lykkelig uten mengder kaffe

Heldigvis for Internett er det mange andre kilder å hente informasjon fra. For å være noenlunde kildekritisk har jeg unngått opplagte nettsider som nordiccoffeeculture.com, da det fort blir mer markedsføring enn faktiske tall. Så jeg gikk etter nettsider med informasjon om finsk dagligliv, og gjett om det var mange. Men hva forventer du av et land der man nå drikker mest kaffe i verden?

Nesten utryddet

Frakteskipet Herkules kom i 1946 til Turku

 

Finsk kaffekultur led hardt under andre verdenskrig. Som i Norge var den først rasjonert, men etterhvert måtte man ty til substitutt. I Finland ble bl.a. Havre, furubark  potetskall og rødbeter brukt som substitutt, uten at dokumentasjonen min sier noe særlig om smak og nytelse.

Men man kan ane stemningen sto i taket i 1946. Da fløyt skipet Herakles inn til Turku Havn, fullastet med bare én vare. Kaffe!

Kaffe på jobb

Som de fleste nordmenn har finnene et moderat forhold til kaffe på arbeidsplassen. Det er vanlig at man har to timinutters kaffepauser i tillegg til halvtimen lunsj. Har man kantine på jobben, pleier kaffeen å være gratis. Her er det egentlig lite som skiller seg fra vår vane her i Norge.

Mens finnene som oss, heller ikke er kjent for å være særlig pratsalige, er det kanskje greit å kunne ta seg en slurk kaffe og bare nyte øyeblikkene?

Kafékultur – her er det forskjeller!

Café Regatta i Helsinki belønner kunder for å drikke santsikuppi

På finsk har man et eget ord, santsikuppi. Ganske likt det vanlige påfyllsbegrepet, men her snakker vi om GRATIS påfyll. Dette er så utbredt kultur at finnene har følt behov for et eget ord, da svensk påtar ikke var dekkende nok. Én av kafeene i Helsinki som er berømte for sin santsikuppi, er Café Regatta. De ikke bare gir gratis påfyll, men betaler kundene for å drikke videre.

Kaffeen er så allment tilstedeværende i finsk kultur, at få finner kan se for seg en hvilken som helst livshendelse uten det svarte brygget. Får man unge er det kaffe, konfirmasjon kaffe, bryllup kaffe, skilsmisse kaffe med alkohol. Ja, kaffeen er minst like viktig som i Norge.

Konklusjon

Det er ikke så mye som skiller finsk kaffekultur fra norsk egentlig. Dog viser statistikk at kvinner i Finland står for nær to tredjedeler av kaffekonsumet. Dette i sin tur er kanskje med å sette Finland på topp av gledeskalaen. Happy wife, happy life?

Personlig mistenker jeg at nordmenn ikke drikker nok kaffe. For all del, vi drikker mer enn mange andre land, men når vi blir slått med flere kilo i snitt av Finland, må vi snart ta grep. Og det helst om kaffekoppen!

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.