Hvorfor er lave priser noe å deppe over?

Ja, det burde jo nesten glede kaffedrikkere verden over å høre at kaffeprisene synker, i noen tilfeller så hardt at deg kan kalles en kollaps ? Men nei, dette rammer oss påbhelt andre måter, som du kanskje ikke har vurdert. 

Etterspørselen etter kaffe har vært stadig økende, og presset på økt produksjon har medført at det er nettopp blitt dette. Med ekstrem produksjon har bl.a. Brasil klart å produsere flere millioner flere sekker kaffe enn de har klart foregående år. Og dette gir reaksjoner i markedet. Faktisk har de produsert mer kaffe enn Starbucks selger på ti år!

Kaffe fra Costa Rica har bl.a. opplevd en så intens prisreduksjon at flere bønder sliter med å livnære seg selv og sine familier. Prisen de får for varer som tidligere holdt liv i lokalsamfunnet er kollapset helt, og dette går ut over de svakeste bøndene.

Pris på kvalitet!

I Norge har vi stort sett vært velsignet med kaffebrennerier med høy etisk og kvalitetsmessig holdning. De fleste kaffene som drikkes i Norge er faktisk handlet til det mange vil anse som overpris i forhold til markedet ellers. Som sjefsbrenner Roger Wilhelmsen i Joh.Johannson uttaler til e24.no.

Joh. Johannson Kaffe kjøper all kaffe på råvarebørsen i New York. Han peker på at pristillegget på kaffe av god kvalitet ofte kan være mellom tre til fem ganger høyere enn råvareprisen.

De kaffebøndene som gjør alt riktig, kan få en betydelig sum over råvareprisen på børsen i New York. Og når råvareprisen på kaffe går ned, går gjerne pristillegget opp på toppkvalitetene. Vi tyner aldri en leverandør på pristillegg for kvalitet. Vi prisfikserer kun kontrakter mot en fysisk lott. Vi går aldri short eller spekulerer i nedgang på råvarebørsen

Roger Wilhelmsen, Joh.Johannson Kaffe

Koka istedet for kaffe?

For colombianske bønder er markedet nå så hardt presset, at flere har valgt å gå over til å dyrke koka for å tjene til livets opphold.

Kaffe prisen kollapser 

Arealet brukt til kaffedyrking viser en nedgang, samtidig som arealet der kokabusker dyrkes har økt med 200.000 hektar. Dette kommer blant annet frem i en offisiell rapport laget av Det hvite hus i Washington nå i sommer.

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.