Hvorfor .. ehem.. må man …. av kaffe?

Vi har vel alle opplevd det. Dagen har startet, og vi er i full sving med klargjøring, mens man nyter en nydelig kopp ferskt brygg. Så plutselig må man på do. Og dette skjer så og si hver dag, etter første kaffen. Så, hvorfor får kaffe oss til å måtte bæsje?

Eksplosiv kaffe?

Det finnes medisinske forklaringer for fenomenet, og til tross for hva første mistanke kan være, så er det ikke koffeinen i kaffe som utløser de kroppslige bevegelsene. For selv koffeinredusert kaffe vil kunne gi samme effekt. Rent kjemisk er det snakk om hvordan særlig to effekter, hormoner og gastrin (utvikles i magen) påvirker syrenivå, muskelsammentrekninger i tarm og iverksettelse av fordøyelsessystemet.

Lysbrent og tidlig

Har du tanker om å bruke kaffe som avføringsmiddel, vil det å drikke lysbrente kaffeer med en gang du våkner, kunne være til hjelp. Samtidig som man får effektene beskrevet ovenfor, bidrar den varme kaffen til å utvide blodårene og øke blodomløpet.

Gjelder ikke alle

Skal man tro statistikk, er det omtrent en av tre som melder at kaffe får dem til å måtte gå på toalettet innen fem minutter. For en større andel tar det alt fra et kvarter til noen timer før noe skjer, men dette kan såklart også skyldes andre omstendigheter.

Lukter godt ?

Og igjen, statistisk sett skjer dette oftere med kvinner enn menn. Hvorfor dette er, er noe usikkert, men det kan også ha sammenheng med en høyere statistisk andel kvinner med mage og tarmlidelser.

Tilstanden kan nemlig forverres av bl.a. bruken av melk kombinert med kaffen. Og sørlig de som har tidligere nevnte lidelser bør være på vakt. Ulcerøs kolitt, Morbus Crohs og IBS kan ved bruk av kaffe medføre smerter, plager og til og med diaré.

Les mer her:

https://www.wellandgood.com/good-food/why-does-coffee-make-you-poop/


Relaterte poster:

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.