Hvordan påvirker BrExit kaffen i England?

Etterhvert som datoen for Brexit nærmer seg, begynner stadig flere å få øynene opp for følgene det vil ha på forskjellige deler av markedet. Forrige måned ble London Coffee Fest avholdt, og i den forbindelse var det flere som var ute og varslet om endringer i tiden som kommer.

Dyr kaffe ute, dyr kaffe hjemme?

Bekymringene gjelder for så vidt ikke hvorvidt kaffebrennerier skal ha tilgang på råvarer. Ei heller om kaffebarene skal mangle ferdig brente bønner. Men en av følgene av en Brexit, kan likevel bli en prisøkning ikke bare på kaffebarer, men også hoteller, restauranter og liknende servicebedrifter.

For briter, som er mer kjent dor sine te-vaner, har ikke kaffe vært den mest foretrukne drikken historisk sett. Men selv om innbyggerne allerede betaler verdens høyeste pris for ferdig brent kaffe, har konsumet av kaffe steget fra 70 millioner kopper daglig i 2008, til 95 millioner daglig i 2018. Med en prisøkning blant serveringssteder, spørs det om ikke resten av den veksten vil skje i hjemmet!

Mer bransjebekymring enn privat

Kaffebar kjedene bekymrer seg hovedsaklig over st det i tiden fremover vil være utfordrende å bemanne kaffebarer, med kompetent arbeidskraft.
Costa-kjeden kan bl.a. meddele at hele 20% av deres baristaer ikke er britiske statsborgere, og dermed vil måtte forlate stillingene sine ved overgangen til et no-deal Brexit.

For de andre service- og tjenesteyrkene sol pr.d.d. har benyttet seg av EU-borgere med tilfredsstillende kompetanse, må man nå lete gjennom det arbeidsmarkedet har å tilby. Dette har vært medvirkende til at mange berørte bedrifter har drevet aktiv lobby-virksomhet for å få på plass en visa-ordning for folk med fagkompetanse man ikke finner innen landets grenser.

Bare Boris vet..

.. hvor det hele bil ende opp. Og ærlig talt, kan man nok undres på om han egentlig vet selv til tider. Vi krysser fingrene og håper for de britiske kaffenytere at det hele ordner seg. Og om ikke, er det kanskje på tide å bli som egen barista?!?

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.