Hva har vel grovhet å si ?

Det finnes utallige kverner på markedet, og mange handler ferdig kvernet kaffe. Men hva har egentlig malingsgraden å si på kaffeen ?

Samme kaffe kan smake ganske forskjellig avhengig av hvordan du maler den. En grovere malt kaffe vil smake lettere og friskere. En finere maling kan til gjengjeld gi en fyldigere og kraftigere kaffe. Men med finkverning av kaffeen får man også bitrere kaffe.

Gode maleskiver i kaffekvernen er viktig for at kaffekornene skal bli malt så jevnt som mulig, noe som i sin tur påvirker smaken etter bryggingen.

Slitte eller dårlige kverner kan varme eller brenne kaffen.

At kaffeen blir brent vil si at den oppnår så høye temperaturer innvendig i kaffekvernen at det svir unna smaker som man ellers ville fått i kaffeen.

Skivene gir en jevnere maling sammenlignet med malekniver. Har du en kvern med malekniv er det viktig at du kjenner til hvordan den maler, for å oppnå ønsket resultat. De fleste kverner med maleskiver har enkle justeringer for grovhet.

Hvis du har en espressomaskin, trenger du en kvern med gode maleskiver som kan pulveriserte kaffeen skikkelig. Personlig bruker jeg en gammel håndkvern med maleskiver, som er enkel å justere innvendig i kvernen.

Maler du kaffen rett før du skal lage den får du med så mange aromaer og smaker som mulig. Må du derimot oppbevare ferdig kvernet kaffe, skal den helst ikke utsettes for luft, lys eller lukter. En lufttett beholder eller posen kaffen kom ifra passer fint, så lenge du får lukket den.

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.