Grutens bruksområder

Gruten.. ingen kaffe uten ?

Hva gjør du egentlig med kaffegruten når du er ferdig å brygge? Eller når trakteren har spytta ut sine siste edle dråper? Er du en av dem som bare slenger filter og grut rett i søppelet? Da kan det være på tide å ta seg fem minutt og vurdere nye alternativ! Gruten har nemlig mange andre bruksområder! Det er veldig lite av kaffebønnens næringsinnhold som havner i kaffekoppen. Av hele bønnen går rundt 99 prosent av innholdet rett til kaffegrut.

Gryter som aldri blir helt rene ?

Denne finnes det ikke håp for!

De grove kornene er perfekte å bruke som skrubbemiddel til gryter. Ha gruten direkte i gryta og gyv løs med hendene. Her trenger du heller ikke bruke gummihansker, for kaffegrut inneholder faktisk så mye fett at den ikke tørker ut hendene dine mens du skrubber grytene rene.

Våren i anmarsj, hold sneglene unna!

Denne lille rakkeren liker ikke kaffe

Hageelskere som irriterer seg over brunsnegler, kan beskytte kjøkkenhagen med kaffegrut. Du må holde det ved like og fylle på en gang i uken, og oftere hvis det regner mye, vel å merke. Gruten må være relativt ferskt, da det er lukta sneglene ikke liker. Brunsneglene liker ikke jord som er tørr. Den får en skorpe som sneglene ikke liker å krysse over.

Skrubb for hender og hud

Oooooo… smoooooooth….

Kaffegrut er en enkel måte å unne seg litt luksus. Forskjellen i hvor finmalt kaffen er, spiller inn på hvilke kroppsdeler du bør bruke den på. Grovmalt (som f.eks kokmalt/presskanne) passer godt for hender og føtter, mens filtermalt passer godt til kroppen.

Koffeinet i kaffeskrubben er med på å stramme opp huden. Den grovkornede konsistensen fjerner døde hudceller, får i gang blodsirkulasjonen og gjør huden myk. Vil du ha ekstra spafølelse kan du spe ut kaffegruten med en olje og litt salt. Her må du gjerne bruke olivenolje eller kokosolje, og saltet bør være grovmalt.

Fremgangsmåte for å lage olje med skrubb:
– Bland sammen like deler olje og grut
– Bland så inn en halv del salt
– Du kan også tilsette eterisk olje, som peppermynteolje, lavendel osv.

Ekstra boost til sjampo

Tror du “Shampo” Knutsen hadde kaffe i sjampoen ?

Jeg har lenge selv vært overbevist om at kaffen i sjampoen min har sørget for å holde hårveksten min ved like. Men også vitenskapelig forskning har bevist at kaffe kan hjelpe menn med hårtap i retning av å få håret tilbake. En forskningsrapport publisert i tidsskriftet International Journal of Dermatology konluderer med at koffein stimulerer hårvekst.

Stram lukt i kjøleskapet

Lukter det gammel, råten taco i kjøleskapet? Kanskje det har begynt å sette seg en eim av “gamlefolk”, kan kaffegrut være løsningen. Kaffe absorberer lukt, og vil dermed trekke til seg eventuell “ulukt”. Kaffen bør byttes jevnlig for å opprettholde effekt.

Du kan også ha en liten krukke kaffegrut stående på badet, og denne vil trekke til seg den ubehagelige odøren der. Bruker du i tillegg en rimelig fersk kaffe, vil den kunne spre en nydelig kaffearoma.

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.