fredag, februar 26
Shadow

Forskjell på kaffe og espresso?

Espressomaskin eller kaffemaskin?

Om du virkelig må stille dette spørsmålet, har vi i alle fall problemer. Men likevel skal jeg nå forklare ganske kort forskjellen mellom kaffe og espresso, noe som virkelig er grunnleggende kunnskap.

Kaffe er den vanligste kaffedrikken. Her snakker vi om en herlig drikk laget ved at man kverner de tørkede, brente bønnene fra kaffe planten. Kaffeplanten stammer opprinnelig fra Afrika, men er blitt spredd utover flere kontinent, da med mest hell i subtropiske områder. Men nok om det. Ved å la varmt vann trekke gjennom, eller ved å la de kvernede bønnene trekke i vann, vil man ekstrahere smak og aroma fra bønnene, og vannet vil skifte farge, først til brunt, så mørkere etterhvert.

Kaffe !

Ved å filtrere vekk gruten, har man til slutt en ren, men ugjennomsiktig væske. Dette er det som vanligvis defineres som kaffe her i Norge. Sammenlignet med sør-europeiske kaffeer er våre kopper av rimelig stor størrelse. Men slik er nå kulturen her.

Espresso, expresso, kjært barn har mange navn. Mange har en espressomaskin og kaller den gjerne kaffemaskin, mens andre har en kaffemaskin som de tror er en espressomaskin. For å forklare det på letteste mulige måte, er en espresso veldig konsentrert kaffe, brygget under et minimum av trykk. Bønnene skal kvernes veldig fine og tettpakkes i filterkorgen, som festes mot en maskin som “skyter” vanndamp med et visst trykk.

For å lage en “normal” kopp kaffe med en espressomaskin, må man i teorien tilsette mer vann. I noen sydligere land vil dette kalles en Americano. Denne lages av at man tar en espresso og fyller koppen med varmt vann.

De som har maskiner som lager kaffe fra kapsler tror gjerne de har en espresso maskin, men la det være helt klart at kaffeen må brygges under trykk for at det skal kalles ESPRESSO!

Legg igjen en kommentar