Flykaffe en dårlig idé?

Nei, det er ikke kvaliteten på kaffen eller koffeinets virkning i en gitt høyde vi advarer mot. Men sitter du som pilot med flere hundre passasjerer bak deg, bør du kanskje være litt ekstra på vakt når flyvertinnen tilbyr en kopp kaffe.

Britisk havarikommisjon sitt bilde viser hvor kaffen sølte.

Det som hendte i februar i fjor, og som nylig møtte offentlighetens lys i en rapport fra den britiske havarikommisjonen, utløste nemlig en akutt nødlanding for et fly fra Frankfurt til Cancún, Mexico. 337 passasjerer fikk flyvningen avbrutt av en enkel kaffekopp!

Hendelsen skjedde etter at flykapteinen og andreflygeren fikk servert varm kaffe i cockpiten. Flykapteinen plasserte sitt kaffebeger på bord og fortsatte med andre gjøremål. Ved et uhell har han så klart å velte kaffekoppen og søle glovarm kaffe i fanget sitt og videre utover flyets kontrollpanel.

Kaffen må ha vært rykende varm, da flere av tastene på kontrollpanelet begynte å smelte, noe som igjen førte til en funksjonsfeil. Denne feilen slo også inn på flyets kommunikasjonsutstyr.

Men ikke nok med smeltende knapper og akutt nødlanding, pilotene opplevde i tillegg røykutvikling i cockpiten. Dette gjorde at de gjentatte ganger måtte ty til oksygenmasker for å få landet trygt.

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.