Det viktigste verktøyet har du allerede!

Smakesmakesmake

Ett spørsmål jeg aldri blir lei av, men som jeg til all stadighet må svare på er : «Hva er det viktigste verktøyet ditt for en god kaffe?» Og selv om svaret av og til kan variere ut fra dagshumør, er det stort sett to gjenstander jeg kommer tilbake til. Men det viktigste for å lage en god kaffe, er enkelt : viljen til å bruke sunn fornuft !

Kvern, vekt, mobiltelefon ?

Man kan ikke erstatte grunnleggende kunnskaper med bra verktøy. Det å ha forståelse for at kaffe kan være alt fra den svarteste tjæreblanding, til teaktig, fruktige brygg burde jo nesten være innarbeidet fra barndommen av. For alle som har lekt i sølepytten som unge vet at dess ferskere jord, dess mer smak. Dess mer jord i søla, dess tykkere blir søla! Denne sunne fornuften har mange valgt å sette til side, og handler og behandler kaffe deretter. Vi handler store kvantum kaffe på tilbud, tømmer dem over i uegnede beholdere og doserer det mer eller mindre på måfå. Og så våger du å klage på din egen kaffe når du smaker min?

Kvern kan være et godt grep. Ved å kverne kaffeen selv, fremfor å kjøpe ferdig filtermalt, har man allerede gjort store skritt mot en ferskere kaffesmak. For kaffebønner er som alle andre ferskvarer. Fra det øyeblikk man slipper til oksygen, begynner smaken å forvitre, og før man aner ordet av det sitter man der med en flat, kjedelig kaffe.

Bruker du fortsatt måleskje du har fått i butikken ? Har du ikke en vekt?

Publisert av Kaffeavhengig.no Søndag 4. februar 2018

Med en vekt, har du tatt høyde for det faktum at kaffe fra forskjellige leverandører i forskjellig malingsgrad, vil ha forskjellig tetthet. Ren fysikk? Med en måleskje får man målt volum, men vekt?

Det finnes en app for alt

Muligheten til å lage sin egen oppskrift finner du f.eks ikke i alle appene

Nei, det finnes som regel to, tre gode apper for alt. Og flerfoldige dårlige. For min egen del har jeg fått erfare positive og negative sider med alle apper, enten det går på utvalget oppskrifter eller bryggemetoder. Men erfaringene har gjort at jeg har kommet frem til én app som dekker absolutt ALLE grunnleggende behov. Så da kan faktisk mobilen din være det viktigste verktøyet?

Den sunne fornuften

Synes du kaffe er forvirrende? Det er lov å stille spørsmål!

Har du lyst å brygge en bedre kopp kaffe? Vil du brygge mer konsekvent, eller kanskje logge hvor mye kaffe du brygger ? Bruk noen minutter på nettsider som denne. Bla litt rundt og les deg opp på de forskjellige sidene ved kaffebrygging. Surf deg gjennom kaffeleverandørenes egne bryggeguider. Men viktigst av alt, bruk sunn fornuft. Ikke kjøp den billigste kaffeen du finner, og forvent en gullmedalje. Ei heller kan du kjøpe en 300-kroners kaffe og la den stå på presskanne i et kvarter, med håp om fantastiske smaksopplevelser.

Det er bedre å bruke en femtilapp ekstra på å lage en god kaffe, enn å bruke to tusen kroner på en dårlig kaffetrakter.

Husk det du lærte av å smake på sørpe, nemlig å smake!

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.