Brygge kaffe

Siden tidenes morgen har mennesket eksperimentert med alt hva naturen byr på. Og når en hyrder merket at geitene hans var svært livlige og våkne som følge av frukten de åt, la dette grunnlaget for det som siden skulle bli verdens mest fantastiske drikk. *

Smaken man får på kaffeen vil ikke bare variere ut ifra bønner, eller mengden med kaffe. Det er mange faktorer som spiller inn. Temperatur, tid, trykk, malingsgrad. Alt varierer ut fra hvilken type kaffe man måtte ønske.

Enten det er presskanne eller vakuumbrygger, jeg diskriminerer ikke, og skal tilstrebe å få forklart og demonstrert samtlige bryggemetoder. (Gjerne i fler omganger, med forskjellige kaffer.)

*Personlig mening, ingen underbyggende data

Hva trenger man for å brygge en god kopp kaffe ?

Det aller mest grunnleggende for at en kopp med kaffe skal bli bra, er såklart kaffebønnene og vannet. Forskjellen mellom single origin bønner og blend kaffe kan bli ganske tydelig om man kjenner litt etter. Samtidig har vannet veldig mye å si for at resultatet skal bli bra. Både temperatur og kvalitet har sitt å si.

 

Gode bønner ? Vel, primært er vi her i Norge bortskjemt med at det finnes veldig mange gode kaffeer i de fleste dagligvare forretninger. For likevel å kunne få mest mulig ut av kaffeen, vil jeg anbefale hele bønner, og at man kverner like før man skal brygge. På denne måten sørger man for at minst mulig av aromaen og smaken i kaffeen har dunstet bort. Samtidig får man en form for visuell kvalitetskontroll, ved at man kan se hver enkel bønne.

God kverning. Det finnes mange typer kaffekverner på markedet, til alt fra en hundrelapp til noen tusen. Før du bestemmer deg for å spare penger på kverna, er det kanskje greit å vite at for å oppnå et konsekvent resultat, anbefales en kvern som møller bønnene, uten for høy hastighet. Høye hastigheter vil kunne “svi” kaffeen, noe som smaker. Billige nøttehakkere med knivblader kan fungere om man er kyndig med kvernen. Problemet her er å oppnå en jevn kverningrad av alle bønnene.

Varmt, friskt vann! Ikke fyll vannkokeren med varmt vann fra springen, bare fordi det vil koke fortere! Sammen med det varme vannet får du også metallsmak fra varmtvannsberederen, og risikerer bakterier i kaffeen. Det smarteste er å la springen renne et halvt minutt med kaldt vann, før du fyller vannkoker eller kjele. For maskiner som blir stående lenge med vann i tank, vil jeg anbefale å tømme den, og fylle ferskt vann før brygging. Når det kommer til temperaturen, kan denne påvirke smaken. Prøv deg gjerne frem med din vannkoker eller kjele, for å se hvor fort vannet blir kjøligere, og hvordan kaffeen smaker ved forskjellige temperaturer. Styr unna å brygge med vann som koker, og unngå å brygge med for kaldt vann (min personlige anbefaling ligger på ca. 94 grader c)

Noe å ekstrahere gjennom og i ! Her kommer de alle tusen forskjellige metodene til nytte. Enten man her bruker en håndbrygger, aeropress eller maskiner av forskjellige slag, er det grunnleggende i kaffebrygging at varmt vann skal trekke gjennom kaffeen. Noen velger å la kaffeen “bloome” før de brygger. Dette vil bare si at de deler opp vanningen av kaffeen, slik at kaffeen ved første gjennomtrekking får tid til å gasse ut bitre smaker. Jeg foretrekker dette selv, men det er ikke noe absolutt must. Man vil bare få en noe mer bitter smak dersom man lar være.

Nyt kaffen! Tenk på all innsatsen som er gjort for at akkurat DU skal kunne nyte kopppen. Fra bøndene som har dyrket frem kaffeplantene, til plukkere. Fra tørkepatioer og sendt til alle verdens hjørner. Brent etter alle kunstens regler og nå i din varetekt. Verdsett den gode smaken!!