Blir man ikke dehydrert av å drikke kaffe da?

Forslagene på negative virkninger av kaffe, vil nesten ingen ende ta. Og selv om kaffe blir brygget med vann, er det fortsatt de som tror at kaffe, te og andre koffeinholdige drikker dehydrerer kroppen. Men hva er fakta?

At koffein har en vanndrivende effekt kan vi ikke stikke under stolen. At det er vanndrivende vil si at koffein får nyrene til å spyle ut ekstra natrium og vann gjennom urinen. Om du føler at du du urinerer mye og frykter at dette dehydrerer kroppen, kan vi avkrefte dette. Mengden urin har generelt lite  med kroppens interne hydrering å gjøre.

Kaffe er tross alt ca 90% vann

Forklaringen som følger, er fra Dr. Daniel Vigil,  klinisk professor i familiemedisin ved David Geffen School of Medicine, University of California Los Angeles. «Når du drikker en kopp kaffe eller te, drikker du nødvendigvis et volum væske i tillegg til koffeinen. Selv om koffein er lett vanndrivende, vil du ikke miste mer væske gjennom urin enn hva du tar opp gjennom å drikke koffeinholdige drikker. Kroppen kan absorbere så mye væske den trenger og kvitter seg med overskuddet».

Så om du fortsatt føler deg litt dehydrert, eller noen bruker det som et argument for at du burde kutte ned i kaffekonsumet, kan du med god samvittighet bare ta enda en slurk. Skulle du derimot oppleve hodepiner eller andre synptomer, er du i alle fall klar over at det ikke er dehydrering, men det kan faktisk ganske enkelt være at du er følsom for koffein ?

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.