Blend eller single origin/estate?

Kanskje er du ikke så all verdens opptatt av hvilken kaffe du drikker, så lenge den smaker noenlunde drikkende. Eller kanskje du bare er usikker på hva du egentlig drikker?
Kort forklart er en blend en blanding av flere bønner, eksempler på dette er vanlig Friele og Evergood.

Her i Norge har vi historisk sett vært bortskjemt, ved at vi har veldig gode blend kaffeer i dagligvaren. Blend kaffe tilstreber å holde samme smaksprofil, og brenneriene justerer fortløpende blandingsforhold, slik at smaken alltid er samme.
Single origin kaffe er en kaffe som har en enkel opprinnelse, det vil si at alle bønnene kommer fra samme området, som regel avgrenset til landet kaffeen kommer fra. I mange tilfeller bruker man navnet på regionen der kaffeen dyrkes.
Det er dog verdt å merke seg forskjellen på origin og estate. Single estate innebærer nemlig at alle bønnene kommer fra samme farm. Ved å snevre spesifikke farmer, kan man finne helt særegne smaker, da all kaffe varierer ut fra forhold som jord, næring, solforhold,høyde over havet, osv.

Jeg personlig har ingenting imot blend kaffeer, dog styrer jeg som regel unna alle blender som inneholder robusta bønner. Dette fordi jeg personlig føler nøttesmaken og bitterheten i robusta påvirker kaffeen negativt. Av personlige favoritter når det kommer til blend kaffe, er Evergood og Friele sin kokekaffe versjon av frokostkaffe.

Min anbefaling er å smake seg frem, både innen blend og single origin. Finn den kaffeen DU liker. Smak er en individuell sak!

Christian

Kaffeelsker med kronisk sykdom, som bruker nær sagt all våken tid på kaffe. Har også en evne til å fylle opp disse nettsidene med allskens kafferelatert. Har minst 18 forskjellige bryggeteknikker i eget hjem, og er stadig på jakt etter den «perfekte kaffe». Har også startet eget mikrobrenneri, for å kunne tilfredsstille egne behov.

Legg igjen en kommentar