Arkiv

Kaffe til påske og påskekaffe

Kaffe til påske og påskekaffe

Generell informasjon, Nyheter
[:nb] Forrige uke hadde jeg et lite oppgjør med se som trodde påskekaffe bare var salgsjippo, og nå sånn i siste innspurt mot påsken tenkte jeg å dele noen tanker om kaffeen i påsken. Er du en av dem som fortsatt sverger til frokostkaffe i vanlig blend, skal jeg ikke si at du gjør noe galt, tvert om er det bare bra at du i alle fall har en kaffe med til fjells. Det jeg vil med denne posten er å be deg kanskje ta med en eller to ekstra, til litt ekstra kos. Når på dagen? Hva er vel herligere enn en skikkelig saftig og fyldig kaffe, etter en god dag i skibakken? Eller hva en frisk og syrlig kaffe sammen med appelsin og kvikk-lunsj i solveggen, halveis på langturen med familien ? Kaffe trenger ikke bare være den samme svarte triste bryggen hver eneste gang. Om morgenen kan man gj
Oppdatert!! Tre til side AeroPress, SteepShot er på vei!

Oppdatert!! Tre til side AeroPress, SteepShot er på vei!

Bryggeutstyr, Nyheter
[:nb] Vi er flere som sverger til å ha med vår AeroPress om vi skal ut på reis. Det å ha muligheten til kjapt å kunne brygge en fantastisk kopp kaffe slår aldri feil, og med en enkle grep har dette vært en sikker vinner. Men nå ser det ut som at vi kan legge AeroPressen på hylla snart! Vi snakker ikke om FreshDrip, selv om det også var en grei reisekaffe. FreshDrip ble lammet av sin egen design, ved at man da bare har 4 smaker å velge mellom. Nei, vi snakker om en innovativ og ny måte å brygge, som vi har nevnt før, nemlig SteepShot. Tilbakemeldingene fra de som var på KaffeNM i helgen kan ikke misforstås. Det er lovord fra høyt og lavt, og alle som har fått demonstrert appraturen er overbevist, dette har virkelig noe for seg! Til motsetning fra å kløne med AeroPress sine løse de
“Blir du sponsa?”

“Blir du sponsa?”

Nyheter
Ved nærmere selvgransking kan jeg se hvor spørsmålet kommer fra. Jeg har mange artikler om de samme leverandørene, og mange av artiklene kan virke ensidig positive. Så la oss nå få litt klarhet i dette. Det er pr. dags dato INGEN som sponser meg. Kostnadene jeg har knyttet til drift av nettsider, forbruk av kaffe og annet utstyr er ene og alene tatt på egen utgift. Med unntak av alle de kaffeene jeg har fått av min kjære, har jeg betalt for hver og en kaffe som jeg skriver om. Annonser da? Først, de annonsene jeg kjører på denne siden er for leverandører jeg selv benytter og anbefaler. Som dere ser har jeg en annonse for Stavanger Kaffebrenneri, dette fordi de har en enkel nettbutikk med ubrente bønner for andre som vil drive med hjemmebrenning. Jeg har verken fordeler eller i
Tre enkle grep for bedre kaffe

Tre enkle grep for bedre kaffe

Bryggetips, Brygging, Nyheter
[:nb]Alle elsker en god, herlig kopp kaffe. Men hvor mange ganger har vi ikke blitt servert en bitter, lunken smørje? Altfor mange! Vi kommer derfor med 3 enkle grep alle kan ta, for å få en bedre kopp kaffe. 1. Kverning! Ta mitt ord, og vitenskapen på det, og investér i en god kvern som møller opp kaffeen. Kjøp bønnene dine hele, og ikke kvern kaffeen lang tid i forveien. Idet øyeblikk kaffeen kvernes, begynner den å miste smak. Kvern derfor kaffen rett før du skal brygge. Synes du det er for dyrt med en god kvern? Tenk heller på alle pengene du kan spare i det lange løp. De aller fleste kaffeene kan kjøpes i hele bønner, både over nett og i dagligvare forretninger, og ligger prismessig litt under filtermalt kaffe. Fortsatt ikke overbevist? Kjøp deg en billlig håndkvern og smak s
Forskjell på kaffe og espresso?

Forskjell på kaffe og espresso?

Bryggetips, Nyheter
[:nb] Om du virkelig må stille dette spørsmålet, har vi i alle fall problemer. Men likevel skal jeg nå forklare ganske kort forskjellen mellom kaffe og espresso, noe som virkelig er grunnleggende kunnskap. Kaffe er den vanligste kaffedrikken. Her snakker vi om en herlig drikk laget ved at man kverner de tørkede, brente bønnene fra kaffe planten. Kaffeplanten stammer opprinnelig fra Afrika, men er blitt spredd utover flere kontinent, da med mest hell i subtropiske områder. Men nok om det. Ved å la varmt vann trekke gjennom, eller ved å la de kvernede bønnene trekke i vann, vil man ekstrahere smak og aroma fra bønnene, og vannet vil skifte farge, først til brunt, så mørkere etterhvert. Ved å filtrere vekk gruten, har man til slutt en ren, men ugjennomsiktig væske. Dette er det s
Nybegynner i kaffeverden ?

Nybegynner i kaffeverden ?

Bryggetips, Nyheter, Ukategorisert
Det er ingen tvil om at kaffe kan åpne dører. Enten det er i sosiale lag eller som særinteresse, drikker de fleste i Norge kaffe, gjerne på daglig basis. Norge har stødig scoret høyt, ikke bare når det gjelder konsum, men også når det kommer til kvalitet og bevissthet. Selv i de fleste småbyer i Norge finnes det nå et voksende antall kafeer, som tilbyr sine kunder kvalitetskaffe, brygget etter alle kunstens regler. Personlig var det håndbrygg ved en lokal kafé, som vekket min interesse for spesialkaffe og egenbrenning. Og jeg bor overhodet ikke i noen kaffemetropol. Kaffe har lange tradisjoner i Norge, og jeg kunne sikkert brukt utallige timer på å gjenfortelle noe som mange andre allerede har diskutert og informert om. Derfor velger jeg heller å anbefale at man setter seg inn i
Kaffekalender? At jeg kunne glemme!?!

Kaffekalender? At jeg kunne glemme!?!

Nyheter
Denne burde vært skrevet for lengst, men tusen takk til Miriam Elise T. som minnet meg på det ! Ja, det er jo den magiske tiden av året, der man enten har en gyldig unnskyldning til å bruke en liten formue på 24 forskjellige poser kaffe, eller man kan spare litt penger og gå for en kalender som er satt sammen med advent i tanke? Det finnes jo allerede en del tilbydere av forskjellige pakker, og uten å hatt mulighet til å smake alle vil jeg likevel prøve å gi en oppsummering avslutt fakta om de forskjellige løsningene. Ferdigpakket  Først ut av de ferdigpakkede kalenderne, må nevnes denne herligheten fra kaffebox.no https://www.kaffebox.no/spesialkaffe-adventskalender/ Klikk på link for å åpne siden. Her får du 12 av Norges bedre kaffebrennerier, 24 pakker á 50 gram, so
Kaffe eller te? Kanskje et genetisk spørsmål ?

Kaffe eller te? Kanskje et genetisk spørsmål ?

Generell informasjon, Nyheter
Det er mange som fniser litt innvendig når flyvertinnen spør om man ønsker kaffe eller te. For med unntak briter og indere, hvem velger vel te fremfor kaffe? Gjennom grundig forskning har det derimot vist seg at de av oss som er velsignet med riktig versjon av genet som reagerer på de bitre og syrlige smakene i koffein, er genetisk anlagt til å like kaffe bedre enn te. Noen liker te, men hva feiler dem? Faktisk er det slik at de av oss med varianten av genet som reagerer mest på de bitre smakene, muligens strider noe imot den naturlige utvikling. For kroppen skal jo helst reagere med motstand når man tilfører stoff som gir smakspreg og inntrykk av giftighet. Likevel har de med genvarianten 20% større sjanse for å drikke fem eller flere kaffe dagen! Sunn fornuft? Så hvorfor forske
Varm kaffe vs kald kaffe – sunnest?

Varm kaffe vs kald kaffe – sunnest?

Nyheter
Nå s sommeren har sluppet tak, og vi går mot kaldere tider, kan det være et fint tidspunkt å vurder hvilken bryggemåte som gir sunnest kaffe? Vel, timingen har lite å si, annet enn at det nylig ble publisert en ny artikkel om emnet, i amerikanske Nature. Her slår de fast at kaldbrygget kaffe ikke har de samme helsefordelene man kan bevise vanlig kaffe har, bl.a. er nivået antioksidanter vesentlig lavere i kaldbrygget kaffe.  Varm kaffe brygget over is, er ikke vurdert i studien.. Studien slo videre fast at kaffedrikking kan kobles til en lavere risiko for lever og nevrologiske skader. Man kunne også vise til at kaffe som brygges kaldt inneholder vesentlig mindre av stoffene som varmbrygget kaffe. De forskjellige brenningsgradene ble ikle vurdert i studien, men konklusjonen er
Engelsk kaffekjede nekter å servere de under 16

Engelsk kaffekjede nekter å servere de under 16

Nyheter
Til en grov motsetning mot de norkse ungdomsskoleelevene som startet kaffebar som elevbedrift, har den engelske kaffekjeden Costa innført en 16 års aldersgrense på alle drikker med koffein. Riktignok er ikke aldersgrensen verken endelig eller pålagt for alle kaffebarer inkjeden å følge. Men, som det kom frem i Wales, da en 12-åring ble nektet å kjøpe en kaldbrygg, er det klart at kjeden oppfordrer sine ansatte til å være årvåkne. Én av MANGE Costa Coffee utsalgsteder Costa, som med mer en 2400 utsalgssteder, er den desidert største kaffebarkjeden i England, og kjedens valg om å tillate utsalgsstedene å be kunder om å legitimere seg for å kjøpe kaffe og andre koffeinbasserte drikker har vekket debatt. Men denne er ikke ny i England. Lenge har nybdighetene kjempet for å innføre reglem
Kaffebar på ungdomsskolen?

Kaffebar på ungdomsskolen?

Folk jeg støtter, Generell informasjon, Nyheter
Det høres kanskje ut som noe en kynisk markedsledende kaffekjedes våte drøm, men her er det kidsa selv som har tatt førersetet! På ungdomsskolen i Alvdal har elevbedrifter KaffeChicsa satt igang produksjon og salg av bl.a. frappe, latte og ikke minst, vanlig sort kaffe !  Forskning på hvordan koffein påvirker «unge voksne» ser ut til å være godt mottatt blant kidsa i Alvdal, og når elevbedrifter frister med mottoet «Mekker best kaffe til best pris!»  er det ikke rart om vi ser kaffeforbruket stige. Elevbedriften har en stilren logo! Jeg ønsker samtlige i elevbedriften lykke til, og vil oppfordre folket i Alvdal å benytte disse kunnskapsrike, engasjerte kaffebryggerne fornuftig ! Kaffe er glede og glede skal deles! https://www.instagram.com/p/BprSPe4h4Q-/?utm_source=ig_share_s
Kaffekvernutvikling er ikke bare bare

Kaffekvernutvikling er ikke bare bare

Bryggeutstyr, Nyheter
Jeg har hatt gleden av å skrive om kitt forskjellig bytt bryggeutstyr som fortløpende har blitt lansert. Denne gangen er det selveste kaffeguru Tim Wendelboe som har noe eksepsjonelt spennende på gang! Sammen med Wilfa Norge har Hr.Wendelboe brukt over tre år på å utvikle morgendagens kvern. For de som har fulgt med på Wilfa sine kverner og sett noen av Wendelboe instruksjonsvideoene innen kaffebrygging, er det ikke noe nytt at det ofte benyttes en Wilfa Svart kaffekvern. Og den er jo alldeles ikke dum! Men størrelsesmessig er det mange som nok ønsker seg en noe mindre variant, som ikke tar så stor plass på kjøkkenbenken? https://www.instagram.com/p/Bp32PxVAPRw/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=3s5bqpxozapb Vi får vente i spenning på instruksjonsvideoene for å få litt bedre inn
SteepShot stadig nærmere !

SteepShot stadig nærmere !

Bryggeutstyr, Folk jeg støtter, Nyheter, Ukategorisert
Ja, de av oss som venter i spenning på SteepShot har spennende nye bilder å stirre i hjel om dagen. For nå ser det ut til at Ari og teamet har nådd mål og SteepShot har fått sin endelige form. Lekker, strømlinjeformet og helt tydelig et gjennomtenkt design preger  den modellen som nå ser ut til å nå markedet i tide til jul. https://www.instagram.com/p/BpPSCEcDm4t/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=10dofg9l730bt Lekker!!!! Fra kickstarter til dagens modell, alle gratulasjoner mulig sendes herr Halonen og ALLE som har bidratt i utviklingen! Det er ikke ofte kaffebrygging revolusjoneres, og enda sjeldnere med en norsk kaffebrygger !! Jeg har for min del, fått enda enn grunn til å glede meg til jul!!
Så var det kreftfaren da..

Så var det kreftfaren da..

Generell informasjon, Nyheter
For de som har fulgt litt med, ligger det fortsatt ferskt i minnet at dommere i California påla take-away kjeder å merke kaffekopper med at kaffen kunne være kreftfremkallende. Men hva sier vel forskerne til dette ? Norske forskere vet gjerne bedre? En fersk doktorgrad ved UiT Norges arktiske universitet avkrefter nå påstander om at kaffe er kreftfremkallende. Stikk i strid med hva dommerne i California slo fast. I 2017 advarte Helsedirektoratet om at ufiltrert kaffe kan gi deg økt kolesterol, samtidig viste en studie ved UiT Norges arktiske universitet at kaffedrikking reduserer risikoen for blodpropp med 30 prosent. Ellers hevdes det at kaffe også kan gi lavere risiko for hjerte- og leversykdommer, diabetes og demens. Flere fordeler enn ulemper med andre ord. I forskningen har de
Solberg & Hansen – Honey-serie

Solberg & Hansen – Honey-serie

Håndbrygg, Kaffe drukket, Kaffetrakter, Presskanne, Siphon
Få gledet seg like mye denne høsten, som meg da jeg fikk vite at S&H skulle komme med en serie «honeyprocessed» kaffe. For de som er usikre hva det vil si, så er dette navnet på prosessen der man lar mer av fruktkjøttet være igjen på bønna mens man tørker den. Og i S&H serien kunne man smake både hvit, rød og gul honning prosessert kaffe! Med S&H sine egne ord : Honey-prosessering har sin opprinnelse i Costa Rica. Det er en delvis bærtørket kaffe der fruktkjøtt sitter igjen rundt bønnen mens den tørker. Dette tilfører fruktighet og sødme til smaken. Fargen indikerer hvor mye fruktkjøtt som har tørket med bønnen, fra minst til mest: white, yellow og red. Et utrolig spenn og fantastiske smaker Forskjellene mellom kaffene kan nærmest ikke beskrives med ord, men hver for seg
Caffeine Roasters – Div kaffe

Caffeine Roasters – Div kaffe

Håndbrygg, Kaffe drukket, Kaffetrakter
Fruen reiste til Riga, og da kom hun hjem med en gave. Tilfeldigvis passet denne gaven eksepsjonelt bra, siden Reitan Convenience er i gang med å kjøpe opp akkurat det selskapet hun hadde kjøpt kaffe fra, Caffeine Roasters! God variasjon med god smak  Når det kommer til den colombianske kaffen fra Inga Aponte og den etiopiske Sidamo kaffen var disse veldig lik det man finner tilgjengelig på norsk marked, dog noget mørkere i smak enn hva vi gjerne er vant med her i Norden. At Caffeine Roasters gjør set stort i de balitiske statene er ingen overraskelse. Med nydelig aroma og smaker som slo beina under meg, var den kaffen fra Guatemala en gudegave. Og selv om jeg ikke er noen videre fan av blendkaffe lenger, var Safariblwnd absolutt ingenting å forakte. Spenstig bæraktigheg og med e